Sağlık Bakanlığı, toplumda ilkyardım bilincinin geliştirilmesi, ilkyardım eğitimi almış kişilerin sayısının artırılması ve konuya gereken duyarlılığın gösterilmesi amacıyla ilkyardım konusunda birtakım yeni çalışmalar başlatmıştır. Bu çalışmalar kapsamında, ilkyardım eğitimlerinin standartlaştırılması, ilkyardım eğitimi verecek kurum, kuruluş ve merkezlerin açılış, işleyiş ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenleyen İlkyardım Yönetmeliği yayınlamıştır.
Bu yönetmelik, hem ilkyardım eğitimi verecek kuruluş ve merkezleri, hem de bünyesinde sertifikalı ilkyardımcı personel bulundurması gereken kamu veya özel tüm sektörlerdeki kurum ve kuruluşları kapsamaktadır.
Bu yönetmelik çerçevesinde, bölgemizde ilkyardım bilincinin geliştirilmesi ve toplumda ilkyardımcı sertifikalı bireylerin nicelik ve niteliklerinin artırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü’nün 06.02.2018 tarih ve 2018/05 belge no’lu onayı ile Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yerleşkesinde İlkyardım Eğitim Merkezi kurulmuştur. Bu tarihten itibaren ilkyardım eğitimleri ve ilkyardımcı sertifikası vermeye yetkili kuruluş olarak eğitimlerine devam etmektedir.
İlk Yardım Eğitimi Nedir?
İlkyardım, herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin (112) yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
Trafik kazaları, iş kazaları, yaralanmalar ve hayatı tehdit eden diğer beklenmedik durumlarda ilk 3-5 dakika içerisinde yapılacak doğru ve bilinçli müdahalelerin çok önemli olduğu bilinen bir gerçektir. İlkyardım müdahalelerinin doğru olarak uygulanmamasından dolayı her yıl binlerce insan kaza, yaralanma ve hastalık nedeniyle kaybedilmekte veya sakat kalmaktadır. Yaşamımızın her döneminde, bulunduğumuz her ortamda kaza veya hastalanma riski taşımaktayız. Bu gibi durumlarda müdahalede bulunanların ilkyardım eğitimi almış olmaları, kazazede yaşamının devam edebilmesinde, sakatlıkların önlenebilmesinde ve iyileşme sürecinin kısaltılabilmesinde belirleyici rol oynayacaktır.
Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için önemli adımlardan biri, standart ve doğru bir ilkyardım eğitimini yaygın ve etkin bir biçimde sunabilmektir.
Bu maksatla Sağlık Bakanlığı, 22.05.2002 tarih ve 24762 sayılı, 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı resmi gazetelerde İlkyardım Yönetmeliğini yayımlayarak yürürlüğe koymuştur. Bu yönetmeliğe göre; tüm kurum ve kuruluşlarda 20 kişide 1 kişinin, riskli işyerlerinde ise her 10 kişiden 1 kişinin ilkyardım eğitimi alması gerekmektedir.
İlkyardım eğitimi verme yetkisi ise, sadece bakanlık tarafından onaylı İlkyardım Eğitim Merkezlerine aittir.
Standart İlk Yardım Eğitimi
Standart ilk yardım eğitimi; toplam 5 günden az 10 günden fazla olmamak üzere asgari 40 saatten oluşmakta olup temel ilkyardım eğitiminden daha ayrıntılı teorik ve uygulamalı eğitim almak isteyen tüm katılımcılara yönelik hazırlanmış bir eğitim programıdır.
Eğitim günleri ve saatleri, eğitimi talep eden kişi ya da kurumun talebine göre esnek olarak düzenlenebilir.
Eğitim sonunda İl Sağlık Müdürlüğü’nce yapılan teorik ve pratik sınavda başarılı olan katılımcılara, Sağlık Bakanlığı onaylı ve üç yıl geçerli olmak üzere “İlkyardımcı Sertifikası” ve “İlkyardımcı Kimlik Kartı” verilmektedir.
Standart ilkyardım eğitiminin güncelleme eğitimleri toplam 20 saattir.
Standart İlkyardım Eğitiminin Konuları:
Hasta ve Yaralı Taşıma Teknikleri
Temel İlk Yardım Eğitimi
Temel ilkyardım eğitimi, toplam 2 günden az 10 günden çok olmamak üzere asgari 16 saatten oluşan bir eğitim programıdır.
Eğitim günleri ve saatleri, eğitimi talep eden kişi ya da kurumun talebine göre esnek olarak düzenlenebilir.
Eğitim sonunda İl Sağlık Müdürlüğü’nce yapılan teorik ve pratik sınavda başarılı olan katılımcılara, Sağlık Bakanlığı onaylı ve üç yıl geçerli olmak üzere “İlkyardımcı Sertifikası” ve “İlkyardımcı Kimlik Kartı” verilmektedir.
Temel ilkyardım eğitiminin güncelleme eğitimleri toplam 8 saattir.
Temel İlkyardım Eğitiminin Konuları:
Hasta ve Yaralı Taşıma Teknikleri
OED (OTOMATİK ŞOK CİHAZI) EĞİTİMİ
Eğitimin Amacı:
Sertifikalı ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından herhangi bir kişinin ani kalp durması veya kalp krizi geçirmesi durumunda profesyonel ekipler gelene kadar ilk müdahaleyi yapabilmesi için tasarlanmış elektro şok cihazlarının kullanılması için gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak.
Yeterlilik:
Sağlık Bakanlığı Onaylı ilk yardımcı sertifika sahibi olmak gerekir.
Eğitim Süresi: 2 saat
Katılımcı Sayısı: En az 7 en fazla 20
Otomatik Şok Cihazı ilkyardım eğitimi almış kişiler tarafından kullanılabilen kullanıcıya kalbi duran kişiye yapılması gerekli olan anlaşılabilir talimatları sesli olarak veren kalbe elektrik şoku uygulamaya yarayan elektronik bir alettir. Eskiden kalbe elektrik şoku veren aletlerin kullanımı hastanelerde ve doktorlar tarafından yapılmaktaydı. Herhangi bir kalp durmasında elektrik şokunun erken verilmesi hayatta kalma oranını yükselttiği için Otomatik Şok Cihazıları üretildi ve 2000 yılından sonra ilkyardımcının kullanımına sunuldu. (Otomatik Şok Cihazı) kullanmak için doktor veya sağlık çalışanı olama gerek yok 16 saatlik ilkyardım eğitimi alan kişiler rahatlıkla Otomatik Şok Cihazı cihazını kullanabilir.
Otomatik eksternal defibrilatörler OED / AED (Otomatik Şok Cihazı) Bulundurulması Gereken Yerler?
Temel ilkyardım Eğitim Talepleri
1-Müdürlüğümüze yazı ile başvuru,
2-Başvurunu değerlendirmesi,
3-Kursun gün ve tarihin belirlenmesi,
4-Kursun başlaması(2) gün (16) saat ,
5-kursun bittimi ,
6-2.gün kurs bittiminde sınavın yapılması.
7-Sertifika ve kimliklerin hazırlanarak onaylanması.
İlkyardım Merkez Müdürü İletişim
AFYONKARAHİSAR İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM BİLGİLERİ |
|||
TELEFON |
Dahili No |
FAX |
E-POSTA |
(272) 252 53 60 |
1139
|
(272) 252 53 13 |
ramazan.ozdemir@afad.gov.tr |
© 2019 Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü