2024 TAMP-AFYONKARAHİSAR SAHA UZANTILI MASABAŞI TATBİKATI

02.10.2024

2024 TAMP-AFYONKARAHİSAR SAHA UZANTILI MASABAŞI TATBİKATI      

        Afet ve acil durumlara hazırlık amacıyla Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Afet Yönetim Karar Destek Sistemi (AYDES)’ nin ilimiz düzeyinde uygulamasının test edileceği Afyonkarahisar Afet Müdahale Planı (TAMP Afyonkarahisar) Masabaşı ve Saha Tatbikatı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yerleşkesinde Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra GÜRAN YİĞİTBAŞI’nın katılımı ile 02.10.2024 tarihinde gerçekleştirildi.

        Masabaşı ve Saha Tatbikatına Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra GÜRAN YİĞİTBAŞI’nın yanı sıra, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Fatih Dağlı, Vali Yardımcısı Mehmet KEKLİK, İl Jandarma Komutan Jan. Kd. Alb. Tolga Yağan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, Belediye Başkanı Yardımcısı Burcu Cem KASAPOĞLU, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Atila ALTUNBULAK, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Üyeleri ile 23 Afet Grubu yetkili temsilcileri ve görevlileri ile gönüllü arama kurtarma ekipleri ANDA, İHH, CEKUT, AKUT, İLKAD, DAK95, GENÇMEMUR-SEN, Masabaşı kısmında 800, saha kısmında 398 personel, 90 ekip, 79 araç, 56 gereç ile toplam 1200 kişi katılım sağladı.

Masabaşı tatbikatı İl AFAD Müdürümüz Atila ALTUNBULAK’ın İlimiz Depremselliği, TAMP-AFYONKARAHİSAR ve AYDES hakkında bilgi vermesiyle başladı.

Deprem senaryosunun uygulaması sırasında kurul üyelerine tatbikat sahasından enjektelerle Afet Gruplarının çalışmaları aktarıldı.

        Senaryo gereği saat 10.00’da merkez üssü Afyonkarahisar İli, Işıklar Beldesi Merkezli olan  6.0  (Mw) büyüklüğündeki deprem afetine yönelik gerçekleştirilen tatbikatta; Ulusal ve Yerel düzeyde yer alan ana ve destek çözüm ortaklarının görev ve sorumlulukları, Afet Gruplarının diğer Afet Grupları ile olan ilişkileri, afet ve acil duruma hazırlık ve müdahale süreçlerini anlatan ve afet ve acil durum anında etkin koordinasyon için gerekli 23 olan Afet  Grup teşkilleri, ekipman ve insan kaynakları kapasitesi, mevcut durumunu ve ihtiyaç duyulan kapasiteyi sunan TAMP-Afyonkarahisar ile planların bilişim alt yapısını oluşturan AYDES’in bölgesel olarak masa başında ve sahada uygulanabilirliği test edildi.

Koordinasyon: Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinden Sağlandı.

Senaryo gereğince, Saha Mobil Koordinasyon Merkezinden gelen bilgi ve taleplere göre Afet Grupları Afet Yönetim Merkezinden Afet Grup Sorumluları tarafından AYDES sistemi üzerinden yönlendirildi.

Afet bölgesinden Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine canlı görüntü ile ekiplerin çalışması takip edildi.

Afet bölgesine, alanda güvenlik tedbirlerini almak ve trafik kontrolünü sağlamak amacıyla Güvenlik ve Trafik Afet Grubu (İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı) ekiplerini sevk etti.

Sağlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Sağlık Afet Grubu tarafından afet bölgesine sahra hastanesi kurularak UMKE, ambulans helikopter ile yeteri kadar ambulans görevlendirildi.

Enkaz altında kalan vatandaşların canlı kurtarabilmesi için Arama ve Kurtarma Afet Grubu tarafından sahaya destek ekip gönderildi.

Afet bölgesine ulaşılan yolda meydana gelen göçmelerden dolayı bölgeye Ulaşım Alt Yapı Afet Grubunca iş makinaları sevk edildi.

Afet bölgesinde kesilen iletişimin tekrar tesis edilmesi amacıyla Haberleşme Afet Grubu tarafından alana mobil iletişim aracı gönderildi.

Afet bölgesinde yaşanan elektrik ve doğalgaz ile ilgili arızaların giderilmesi için enerji çalışma grubu tarafından ekipler bölgeye yönlendirildi.

Bölgede bir tankerin devrilmesi sonucu ortaya çıkan kimyasal sızıntı ihbarı üzerine olaya yerine Arama ve Kurtarma Afet Grubu tarafından KBRN ekibi gönderildi.

Depremden sonra ikincil afet olarak çıkan yangınlara müdahale için Yangın Çalışma Grubu tarafından müdahale edildi.

İhtiyaç üzerine Barınma Afet Grubunca AFAD lojistik depodan bölgeye yeteri kadar çadır, battaniye ve soba sevkiyatı gerçekleştirildi.

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Afet Grubu bölgede başıboş gezen hayvanların toplanması ve ölen hayvanların imhası için sahaya ekip gönderdi.

Hayatını kaybeden vatandaşlar için Kimliklendirme ve Defin Afet Grubu tarafından yeteri kadar personel ve cenaze aracı gönderildi.

İçme suyu ve kanalizasyon hattında oluşan arızaların onarımı için bölgeye Altyapı Afet Grubu tarafından ekip sevk edildi.

Nakliye Afet Grubu afet bölgesinde ihtiyaç duyulan ekipmanların sevkini gerçekleştirdi.

TAMP kapsamında bulunan Operasyon, Lojistik ve Bakım, Bilgi ve Planlama, Finans ve İdari İşler servislerine bağlı Çalışma Grupları saha tatbikatındaki görevlerini eksiksiz ve başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir.